Werkt jouw bedrijf samen met een leasingmaatschappij? Wat is er allemaal inbegrepen in het contract? Leasingmaatschappijen zorgen niet enkel voor leasingwagens. Ze bieden ook verzekeringen aan en regelen herstellingen bij ongevallen.

Als je zowel voor de leasingwagens, als de autoverzekeringen en -herstellingen bij maar één partner moet aankloppen, heeft dat zijn voordelen qua gebruiksgemak. Let echter op voor enkele valkuilen. Je doet er goed aan om die verleidelijke, makkelijke optie nog eens te overdenken. Het is dikwijls veel interessanter om dit dienstenpakket te ontbundelen en de verzekeringen via de makelaar af te sluiten.

Hieronder drie aandachtspunten in verband met leasing:

  • Via de leasingmaatschappij zijn de voorwaarden van de verzekeringspolis niet altijd glashelder. Val je binnen een bepaald profiel, zijn daar bepaalde kosten aan verbonden, maar eenmaal je dat profiel overschrijdt, veranderen soms de voorwaarden. Zonder dat je het beseft, verhogen de tarieven dan mogelijk plots.
  • Het is heel moeilijk om een volledige en duidelijke schadestatistiek te bekomen van de leasingmaatschappij, wat proactieve sensibilisering belemmert. Dat maakt het complexer om bewustwording te creëren over het belang van defensief rijgedrag.
  • Soms hanteren leasingmaatschappijen onredelijke marges wat de polissen betreft. Financieel kom je in dat geval een pak voordeliger uit bij een verzekeringsmakelaar. Ook door de herstellingen zelf te regelen, kan je veel besparen. Hou echter rekening met de eventuele kosten die een ontbundeling met zich meebrengt. Die kunnen afhankelijk van de leasingmaatschappij sterk oplopen.

Het is een misvatting dat een ontbundeling altijd veel meer werk met zich mee brengt. Dit kan weliswaar beter goed begeleid worden. Het is immers belangrijk, vooral tijdens de implementatie, dat alles zeer goed op elkaar afgestemd wordt: langs de kant van de leasingfirma, het herstellingsnetwerk en de makelaar. Nadien kan – mits een goede opvolging – de werkdruk zelfs in dalende lijn gaan.

Momenteel stellen we vast dat er – door de maatregelen in het kader van de coronacrisis – veel bedrijfswagens stil staan of in ieder geval veel minder rijden. Hierdoor gebeuren er minder ongevallen, wat zich vertaalt in een lagere totale herstellingskost. De vraag is echter aan wie dit financieel voordeel zal toekomen. Dat is meestal enkel aan bedrijven die met een stop/loss-constructie werken of die alles in eigen beheer doen. In de andere gevallen is het voordeel spijtig genoeg doorgaans voor de leasingmaatschappij.

Ga dus zeker eens na wat er gebeurt als je kiest voor ontbundeling en dit dienstenpakket opsplitst in de drie diensten apart (auto’s, verzekeringen en herstellingen). Voor de verzekeringen kan je informeren bij een verzekeringsmakelaar, en herstellingen zou je zelf kunnen regelen. Het kan zeker de moeite waard blijken.

De sleutel tot succes is echter de combinatie van kennis van de leasemarkt enerzijds, en van de verzekeringsmarkt anderzijds. En net daarin is ERA gespecialiseerd. ERA kan je ondersteunen bij deze afweging en ook helpen bij het onderhandelings-, implementatie- en opvolgingsproces.